Ознаке

, , , ,

Папа Гргур VII

Папа Гргур VII

Немачки цар Хајнрих IV сукобио се са римским папом Гргуром VII око постављања високих црквених старешина – бискупа и опата. Са бискупском или опатском службом долазило је доста земље и богатства. Црквени положаји често су се куповали, премда је то био велики грех. Продаја црквених положаја постала је значајан извор прихода европских владара.

Сукоб црквених и државних власти познат је под називом „борба за инвеституру“, а водио се у другој половини XI века. Папа Гргур VII противио се тежњи немачких владара да постављају највише црквене великодостојнике. Желео је да прекине традицију да се владари мешају у надлежности цркве. Монаси манастира Клини у Француској залагали су се за строго поштовање црквених правила, за организовану цркву са папом као неприкосновеним старешином. Монах овог манастира Хилдебранд 1073. године постао је папа под именом Гргур VII. Он је црквени и политички програм римске цркве изложио у Диктату папе из кога издвајамо део његових начела и заповести:

1. Црква римска је од самог Господа основана.

8. Само се он може царским знацима служити.

9. Папа је једини човек коме сви владари љубе стопала.

10. Једино се његово име изговара у свим црквама.

11. Име његово је једино на свету.

12. Њему је допуштено цареве свргавати.

13. Њему је допуштено, кад се укаже потреба, бискупе из места у место премештати.

18. Одлуке његове нико не сме мењати, а он сам може мењати било чије одлуке.

19. Он ни од кога не може бити суђен.

22. Римска црква никад није грешила нити ће, како Свето писмо сведочи, икад грешити.

Цар Хајнрих  IV

Цар Хајнрих IV

Програм изложен у Диктату папе није дозвољавао мешање владара у избор црквених старешина. Енергични папа Гргур VII сменио је оне епископе за које је сматрао да су новцем купили звање. Убрзо је дошло до сукоба из мећу папе и немачког цара. Папи се оштро супротставио немачки цар Хајнрих IV, те је покушао да га збаци са папског трона. Цар је Гргуру VII оспоравао избор за папу. Доносимо одломак писма које је Хајнрих упутио папи, у мојем га оптужује да је „лажни монах“ и да је узурпирао папски престо „лукавошћу и новцем“:

Ти се ниси устезао да дигнеш руку на поглаваре свете цркве, надбискупе, бискупе и жупнике, него си их бацио под ноге као робове којима господар не треба да подноси рачуне.

Усудио си се да нам запретиш да ћеш нас лишити те власти, као да смо краљевство добили из твојих руку, као да је у твојој, а не у божијој руци, краљевство и царство. /…/

/…/ Свети Петар, први папа, каже; „Бојте се Бога, славите краља“. Ти који се не бојиш Бога, презиреш у мом лику Божије заповести. Тебе је, дакле, стигло проклетство, осудили су те и сви бискупи као и ја сам. Стога сиђи, напусти престо апостолски који си узурпирао, па нека неки други ступи на катедру Петрову и нека не скрива насиље под велом вере, него нека исповеда свето апостолско учење. Ја, Хенрих, краљ по милости Божијој, са свим својим бискупима кажем ти; Силази, силази, човече, осуђен за све векове!

Хенрик IV поклања се Гргуру VII у Каноси, слика Карла Емануела

Хенрик IV поклања се Гргуру VII у Каноси, слика Карла Емануела

Папа је одговорио избацивањем Хајнриха из цркве, а његове вазале ослободио је заклетве на верност. Папа је подржао немачке феудалце који су подигли побуну против Хајнриха. С обзиром на то да није био у могућности да је сузбије побуну, Хајнрих се упутио на поклоњење папи. Гргур VII понизио је немачког цара. Примио је Хајнриха у замку Каноса, на северу Италије. Немачки цар био је принуђен да чека три дана испред замка, на великој хладноћи да би га папа примио. Хајнрих се поклонио папи молећи га да му опрости грехе. Из овог сукоба папа је изашао као победник и од тада је његов утицај још више порастао.

Advertisements