Ознаке

, ,

Краљ Јован без Земље (1189-1199)

Краљ Јован без Земље (1199-1216)

Јован без Земље (1199-1216) био је слаб владар који је управљао као тиранин. Доживео је велике неуспехе у Француској, где је губио територије. Крупно племство приморало је краља да изда Велику повељу слобода (лат. Magna carta libertatum) којом је у великој мери ограничена краљевска власт. Племству су гарантоване феудалне повластице, без њиховог пристанка краљ није могао тражити нове дажбине. Гарантована су права цркве и слободних грађана. Повеља има 63 параграфа. Доносимо само неколико интересантних одредби из Велике повеље слобода:

 

Ја, Џон, по милости божјој краљ Енглеске, господар Ирске, војвода Нормандије и Аквитаније, затим гроф Анжуа, упућујем поздраве својим надбискупима, бискупима, опатима, грофовима, баронима, судијама, шумарима, шерифима, управницима имања, слугама, затим свим службеницима и својим верним поданицима.

1. Пред Богом смо подарили, и овом повељом потврдили, у наше име и у име наших наследника, да Енглеска црква буде вечно слободна и да ужива своја неокрњена права и своје неумањене слободе.

Такође смо, у наше име и име наших наследника, свим слободним људима нашег Краљевства подарили, заувек, све доле написане слободе, нека буду њихове и нека их, од нас и наших наследника, поседују они и њихови наследници.

12. У нашем Краљевству се новац који вазали дају уместо личне службе и доприноси које сизерен може у извесним ситуацијама захтевати од својих вазала, неће убирати без општег пристанка, изузевши доприносе: за наш откуп из заробљеништва, за проглашење витезом нашег најстаријег сина и за удају (једанпут) наше најстарије кћери; а и тада ће бити захтевани само умерени доприноси. Слично ће се поступити с доприносима које даје град Лондон.

Детаљ Magna carta

Детаљ Magna carta

15. Убудуће никоме нећемо допустити да од својих слободних људи убире доприносе, осим у сврху његовог откупа из заробљеништва, поводом проглашења витезом његовог најстаријег сина и (једанпут) поводом удаје његове најстарије кћери. У свим тим случајевима убираће се само умерени доприноси.

16. Нико неће бити присиљен да за свој витешки посед, или какав други слободан посед земље, врши друге службе осим оних на које га обавезује тај посед.

39. Ниједан слободни човек неће бити убијен или затворен, или лишен својих права или имовине, или стављен ван закона или прогнан или на било који начин лишен свог положаја, нити ћемо ми против њега употребити силу или упутити друге да то учине, осим на основи законите пресуде њему једнаких или права земље.

52. Свакоме коме смо ми, без законите пресуде њему једнаких, одузели или га лишили поседа земље, замкова, слобода или права, ми ћемо их одмах вратити. У спорним случајевима предмет ће бити решен пресудом двадесет пет барона споменутих доле у одредби за осигурање мира (чл. 61).

60. У нашем Краљевству у нашим односима с нашим поданицима поштоваћемо све обичаје и слободе које смо подарили. Нека их сви људи, свештеници и лаици овог Краљевства поштују у односима са својим људима.

61. И пошто смо ми све то подарили ради Бога, ради бољег управљања нашим Краљевством и ради смирења сукоба који је избио између нас и наших барона, желећи да то, у целости и увек важеће, уживају вечно, ми баронима дајемо и дарујемо следеће јемство:

Јован без Земље потпи сује Велику повељу слобода, илустрација

Јован без Земље
потписује Велику повељу
слобода, илустрација

Барони ће између себе изабрати двадесетпеторицу да чувају и свим својим моћима осигурају поштовање мира и слободе које су им дате и ово повељом потврђене. Ако ми, наш врховни судија, наши служ беници или било који наш слуга икога у било чему повредимо или прекршимо било коју одредбу о миру и овом јемству и четворица од речених двадесет пет барона сазнају за повреду, они ће доћи нама – или, у нашој одсутности из Краљевства, нашем врховном судији, – да то саопште и траже да се то сместа исправи. Ако ми, или за време нашег боравка у иностранству наш врховш судија, у року од четрдесет дана, рачунајући од дана када је нама или њему саопштена повреда, не прибавимо никакво задовољење, четири барона ће предмет саопштити осталима од двадесет пет барона, који нам могу, уз подршку целе земље, запленити или нанапасти на сваки могући начин, одузимајући наш тврђаве, имања, имовину и било шта друго, поштедевши једино нас лично, те краљицу и нашу децу и све дотле док не осигурају онакву накнаду као што су то одлучили. Кад осигурају уклањање неправде они ће нам поново исказивати своју уобичајену послушност.

Енглески парламент у средњем веку

Енглески парламент у средњем веку

63. …Како ми, тако и барони заклели смо се да ћемо се свега овога придржавати у доброј вери и без зле намере. Сведоче горе споменуте особе и многе друге.

Дато нашом руком на ливади званој Ранимед, између Виндзора и Стејнса, петнаестога дана месеца јуна, седамнаесте године владавине наше.

 

Погледај још: Велика повеља слобода