Ознаке

, , ,

У камену уклесани пописи места у Европи у којима су  јеврејске заједнице углавном истребљене за време Холокауста... <међу њима су и Београд, Нови Сад, Шабац, Суботица, Смедерево…

У камену уклесани пописи места у Европи у којима су јеврејске заједнице углавном истребљене за време Холокауста… Међу њима су и Београд, Нови Сад, Шабац, Суботица, Смедерево…

Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених Нација, усвојеном 1. новембра 2005. године, 27. јануар проглашен је за Међународни дан сећања на жртве Холокауста. Тог дана, 1945. године, јединице Црвене Армије ослободиле су највећи логор смрти у раздобљу Другог светског рата, Аушвиц – Биркенау у Пољској. Процењује се да је током Холокауста страдало 6 000 000 Јевреја. Холокауст је најмонструознији злочин у историји човечанства, јер представља систематско, од нацистичке државе организовано, уништење припадника јеврејског народа, без обзира на пол, године старости, идеолошко убеђење, … Антисемитизам је присутан и у нашем времену, стога је нужно стално и изнова подсећати на страхоте Холокауста. Овом приликом желим да вам представим кратак филм о Долини заједница у Меморијалном центру Јад Вашем (Јерусалим, Израел).

Долина заједница у Јад Вашему представља место сећања, начињено од великих камених блокова, са натписима градова у којим су живели Јевреји пре рата.  Долина заједница је својеврсна мапа страдања јеврејског народа у Европи током Холокауста. Имена градова уклесана су у велике камене блокове и симболошу места страдања у којима је живело више од 5.000 јеврејских заједница углавном уништених током Холокауста.

dolina zajednica

Меморијални центар „Јад Вашем“ основан је 1953. године. Налази се на Хар Хазикарону, Брду сећања у Јерусалиму. Од самог оснивања, „Јад Вашему“ је поверено документовање историје јеврејског народа за време Холокауста, уз очување сећања и сведочанстава сваке од шест милиона жртава. Јад Вашем има важну улогу и у преношењу наслеђа Холокауста новим генерацијама путем архива, библиотеке, школе, музеја и признања „Праведник међу народима“.

Advertisements