Ознаке

, , ,

Студеница је један од највећих и најбогатијих манастира Српске православне цркве. Манастир је 1190. основао Стефан Немања. Утврђени зидови манстира окружују две цркве: Богородичну цркву и цркву Светог Јоакима и Ане (Краљева црква). Обе цркве су изграђене од белог мермера.

studenica

Студеницу, цркву посвећену Богородици Добротворки је између 1183. и 1191. године, подигао велики жупан Стефан Немања као своју главну задужбину и династички маузолеј.

Манастир Студеница – документарни филм

 

Манастир је познат по својој колекцији фресака из 13. и 14. века.  УНЕСКО је 1986. уврстио Студеницу у листу Светске баштине.  Манастир Студеница је посвећен Успењу пресвете Богородице. Прва фаза радова је завршена у пролеће 1196, када је Стефан Немања препустио престо свом сину Стефану Првовенчаном и повукао се у своју задужбину. Кад је касније отишао у манастир Хиландар, Стефан Првовенчани се бринуо о Студеници. Тамо је Немања примио монашко име Симеон. Свети Симеон се упокојио у Хиландару 1199. Немањин трећи син Сава Немањић је, након што је помирио своју браћу Стефана и Вукана, пренео мошти Светог Симеона у Студеницу где се данас налазе. Под Савиним старатељством, Студеница је постала политички, културни и духовни центар средњовековне Србије. Уз остала своја дела, Сава је написао Студенички типик, у ком је описао живот свог оца Немање, оставивиши изворе о духовном и монашком животу у његовом времену.

Наш свети манастир овај (Студеница), као што знате, било је ово место као пусто ловиште зверова. Када је дошао у лов господин наш и самодржац, Стефан Немања, који је царевао свом српском земљом, и када је он ловио овде, изволи му се да овде, у овом пустом месту, сагради манастир овај на покој и умножење монашког чина. Јер нека је знано свима нама и другима, да Бог, који твори људима на боље, не хотећи људске пропасти, постави овога ваистину триблаженог господина нам и оца, овога самодржавнога господина, нареченога Стефана Немању, да царује свом српском земљом. И пошто је обновио очеву дедовину и још више утврдио Божјом помоћу и својом мудрошћу даном му од Бога, и подиже пропалу своју дедовину…

Свети Сава, Житије Светог Симеона