Ознаке

,

Први ФЕСТ, под под насловом „Храбри нови свет“, отворен је 9. јануара 1971. у Дому Синдиката, пројекцијом филма „Меш“ Роберта Алтмана. Замишљен као годишњи пресек најбољих филмова сезоне, београдски Међународни филмски фестивал ФЕСТ израстао је у једну од најзначајнијих филмских смотри и постао један од главних догађаја у културном животу Београда, уз кога су одрасле многе младе генерације. Ове године уместо канског победника, част да отвори ФЕСТ имаће дугоочекивани филм домаће продукције – Топ је био врео.

42. ФЕСТ

42. ФЕСТ

Представљам неке од филмова вредних пажње на овогодишњем 42. ФЕСТ-у…

 

ДВАНАЕСТ ГОДИНА РОПСТВА (12 YEARS A SLAVE)

poster_12_years_a_slaveФилмом Глад, а затим и остварењем Срамота, Стив Меквин се доказао као прворазредни редитељ и филмски аутор у сталној потрази за истином. Заснован на шокантној причи из стварног живота, Дванаест година ропства приказује боље од било ког претходног филма како је изгледало бити роб у Америци. У Саратога Спрингсу, у држави Њујорк, године 1841. Соломон Нортуп је слободан човек и зарађује као музичар. Пошто прихвати понуду двојице мушкараца да наступа у циркусу, ускоро га киднапују, пребацују на југ и продају у робље. Под новим именом, заједно с другим поробљеним црнцима, преживљава страхоте исцрпљујућег рада, свакодневних понижења, постајући сведок растурања породица. За Нортупа наступа ноћна мора у којој чезне за слободом коју је донедавно имао.

КОМЕНТАР НОВИНАРА: 
Меквинов Дванаест година ропства једноставно је најбољи играни филм икада снимљен о данима ропства у Америци.
(Дејвид Денби, Њујоркер)

 

Држава: САД, Велика Британија, Трајање: 134′, Режија: Steve McQueen, Сценарио: John Ridley, Улоге: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Paul Dano, Garret Dillahunt, Paul Giamatti, Scoot McNairy, Lupita Nyong’o, Adepero Oduye, Sarah Paulson, Brad Pitt, Michael Kenneth Williams, Alfre Woodard

 

КРАДЉИВИЦА КЊИГА (THE BOOK THIEF)

the_book_thiefЗаснован на истоименом бестселеру, филм Крадљивица књига приказује причу о Лизел, необичној и храброј девојчици која је за време Другог светског рата послата у Немачку, у хранитељску породицу. Она учи да чита, уз подршку њене нове породице и Макса, јеврејског избеглице кога скривају испод степеништа. За Лизел и Макса снага речи и имагинације постаје једини излаз из узбурканог света. Филм афирмише живот и показује отпорност људског духа у тренуцима борбе за опстанак.

КОМЕНТАР НОВИНАРА:
Заиста, душа и срце – као и победа и истрајност – покрећу овај филм пребогате нарације и живописних ликова који ће оставити снажан утисак на сваку генерацију. Болан портрет о отпорности људског духа, прича у којој је девојчицина невиност супротстављена агресивној тиранији која је обележила једно време у њеној домовини.
(преузето са сајта We are the Film Geeks)

 

Држава: САД, Немачка, 2013, Трајање:131′, Режија:Brian Percival, Сценарио: Markus Zusak, Michael Petroni, Улоге: Sophie Nelisse, Geoffrey Rush, Emily Watson, Ben Schnetzer, Nico Liersch

 

РАЗРЕДНИ НЕПРИЈАТЕЉ (CLASS ENEMY/RAZREDNI SOVRAŽNIK)

class_enemyКао последица различитих погледа на свет и другачијих ставова о животу, ситуација између ученика и новог професора немачког језика постаје изузетно напета. Када једна ученица почини самоубиство, остали ђаци криве професора за њену смрт. И ученици и професори прекасно схватају да није све само црно или бело.

КОМЕНТАР НОВИНАРА:
У уверљивом филму Разредни непријатељ група тинејџера оптужује строгог професора за смрт њихове другарице. Док се у школи води снажна борба између различитих ставова, словеначки дебитант Рок Бичек показује импресивну контролу над тензијом и саспенсом, постављајући сваки нови сусрет професора и ђака као могући инцидент.
(Алиса Сајмон, Варајети)

 

Država: Slovenija, Trajanje:112′, Režija: Rok Biček, Scenario: Nejc Gazvoda, Rok Biček, Janez LapajneUloge:Igor Samobor, Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc, Robert Prebil, Voranc Boh, Jan Zupančič, Daša Cupevski

 

СТАЉИНГРАД (STALINGRAD / СТАЛИНГРАД)

stalingradЗаплет се заснива на драматичној љубавној причи која се развија у току велике Стаљинградске битке. Година је 1942. и немачке трупе окупирале су обале реке Волге. Због неуспешног покушаја противофанзиве, совјетске снаге су морале да се повуку. Ипак, део војске је успео да се пребаци на немачку страну. Склониште налазе у обалској кућице где срећу непознату девојку. Немци су окупирали њен дом и она није имала времена да се повуче са првих линија борбе. Совјетске трупе предвођене Громовим припремају поход на Волгу. Сукоб почиње код зграде у којој су сакривени цивили, а коју Немци покушавају да освоје. Петер Кан, командујући официр немачких трупа, заљубљује се у Машу, девојку која је међу сакривенима у згради.

КОМЕНТАР НОВИНАРА:
Руски кандидат за Оскара и први ајмакс 3Д филм, раскошан је, бучан, експлозиван и преплављен стереотипима.
(Варајети)

 

Држава: Русија, Трајање: 135′, Режија: Fedor Bondarchuk, Сценарио: Ilya Tilkin, Sergei Snezhkin, Улоге: Petr Fedorov, Thomas Kretchmann, Sergey Bondarchuk, Maria Smolnikova, Yanina Studilina, Andrey Smolyakov, Dmitry Lysenkov, Alexey Barabash, Oleg Volk, Heiner Lauterbach

 

ТОП ЈЕ БИО ВРЕО (SO HOT WAS THE CANNON)

top_je_bio_vreoТема филма је одрастање, сазревање дечака у опкољеном, бомбардованом Сарајеву почетком деведесетих година. Граната с брда убија родитеље десетогодишњака током опсаде Сарајева 1994. Дечак престаје да говори. Прихвата га комшиница и негује као свог сина. Када дечака локални насилници избаце из опустошеног стана, он почиње да луња улицама са школским другом, где прерано и пребрзо пролази кроз процес одрастања. Упознаје са значењем речи сила, секс, смрт. Учи како се напредује. Учи о систему вредности. Учи о томе шта је важно у животу. Комшиница безуспешно покушава да га заштити. Дечак срља у пропаст. Смрт и патња постају део његове свакодневице.

Држава:Србија, Република Српска-БиХ, Трајање:100′, Режија: Слободан Скерлић, Сценарио: Слободан Скерлић (по роману Владимира Кецмановића), Улоге: Станислав Ручанов, Анита Манчић, Мухамед Дуповац, Мугдим Авгадић, Славко Штимац, Никола Ђуричко, Милица Михајловић, Гордана Гаџић, Ивица Видовић, Мира Бањац, Бојана Маљевић, Феђа Штукан, Александар Стојковић, Факета Салихбеговић Авдагић, Миро Барњак

 

Извор: fest.rs

Advertisements