Ознаке

,

Светолик Драгачевац

Светолик Драгачевац

Светолик Драгачевац, пензионисани срески начелник из Параћина, упутио је писмо адресирано на канцеларију вође Трећег Рајха, Адолфа Хитлера, у Берлин. Његов лични пример јавног изражавања антифашистичког става један је од многобројних међу грађанима Србије пре и током нацистичке окупације. Писмо је написано 25. III 1941, на дан када је Драгиша Цветковић, тадашњи председник југословенске владе, потписао приступање Тројном пакту. Два дана касније, југословенска влада је збачена у државном удару, а 6. априла почела је немачка инвазија. Два месеца касније Драгачевац је ухапшен и одведен у логор Маутхаузен где је и умро 1942. године.

Параћин, дана 25.III 1941. године.

АДОЛФУ ХИТЛЕРУ

Берлин, 1. април 1941.

Нит правде прекинута је. Зацарила обест и сила. Велики тлаче мале и у својој осионости не познају бога; немају душу.

Крвожедни Хитлер хита да ниједна њива на ово земаљској кугли не остане незасејана јадом и чемером. Ни наша напаћена Отаџбина није поштеђена. Пружамо ти своју поштену руку али ти хоћеш и срце. У жељи да освајаш и тлачиш ти нам газиш оно што нам је кроз сва робовања и кроз векове било најсветије – газиш нам слободу и част, газиш нам понос.

Теби Хитлере, Кајинов сине, ми деца великих отаца и дедова узвикујемо доста. Не слушаш ли наићи ћеш на бодре мишице наше. Пролићемо ти крв и ногом ти аждаје стати на врат да се не дигнеш. Упамти да нас је можда Бог одредио да код нас добијеш одмазду за сва недела. Упамти.

Светолик М. Драгачевац срески начелник у пензији

pismo hitleru

Писмо Хитлеру Светолика Драгачевца

Одговор је стигао је у окупирани Београд крајем маја 1941. године. Светолик Драгачевац ухапшен је у Параћину. Под оптужбом да је увредио фирера депортован је у логор Матхаузен. Преминуо је у логору, а узрок смрти је гласио: „упала трбушне дупље“.

Главна управа за сигурност Рајха

Берлин, 16. мај 1942.

Полиција сигурности и Служба сигурности (SD),

Einsatzkommando у Београду

Предмет: Срески начелник у пензији Светолик Драгачевац, Параћин (Југославија)

Канцеларија Фирера NSDAP, шаље приложено писмо гореименованог среског начелника у пензији са једним преводом. Писмо садржи најгрубље увреде и оптужбе против фирера. Молим да предузмете шта је потребно против писца и известите у случају да успе његово хапшење.

По налогу:

потпис: Bastz

Белешка на документу на српском: Особа је умрла у логору 14. I 1942.

Историјски архив града Београда, БДС, д-77

На документу се налази белешка на српском језику: „Особа је умрла у логору 14. јануара 1942.“

Advertisements