Ознаке

, ,

Јасеновачки споменик, дело архитекте Богдана Богдановића

Јасеновачки споменик, дело архитекте Богдана Богдановића

У знак сећања на пробој логораша из злогласног логора Јасеновац, 22. априла 1945, тај дан се у Републици Србији обележава као Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату.

Када је постало јасно да ће Силе осовине неминовно изгубити рат, Макс Лубурић, заповедник логора, наредио је да се ликвидирају сви заточеници, а логор до темеља спали, како би се прикрили трагови злочина. Последња група жена убијена је 21. априла 1945. Дана 22. априла 1945. део преосталих мушких заточеника одлучио се на покушај пробоја из логора, знајући да ће они бити убијени сутра. Од њих 1200, пробој је преживело нешто више од стотину. Тај дан се данас обележава као Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату. Почетком маја 1945. јединице Југословенске армије ушле су у разрушени Јасеновац, добили су задатак да сачувају трагове злочина до доласка државне комисије за утврђивање злочина окупатора.

kovacic

Услови у јасеновачким логорима били су ужасни. Затвореници су изгладњивани, мучени и убијани по вољи стражара. Усташе су убијале углавном хладним оружјем, ножевима, секирама, маљевима и чекићима; затворенике су вешали по дрвећу или бандерама; монструозно мучили на најразличитије начине. У Јасеновцу је извршена ликвидација читавог једног народа, Јевреја и Рома, који су живели на простору Хрватске. Јасеновац је постао синоним за геноцид над Србима, који су систематски убијани, протеривани са огњишта и превођени у католичанство, на простору НДХ. У њему је страдао и одређен број Хрвата и Муслимана. То су били углавном антифашисти, комунисти и њихови симпатизери.

Прочитај више: Јасеновац

 

Advertisements