Ознаке

, , ,

seminar_naslovnaНародна библиотека Србије, Кућа Ане Франк из Амстердама, Међународна мрежа Тераформинг Штокхолм-Амстердам-Нови Сад

у оквиру представљања пројекта ”Дани сећања” организују семинар: Култура сећања у књижевности и едукација о холокаусту и злочинима нацизма 

Семинар је део сарадње Народне библиотеке Србије, Куће Ане Франк из Амстердама и мреже Тераформинг из Штокхолма, Амстердама и Новог Сада на пројекту ”Дани сећања”. Пројекат је подржала Међународна алијанса за сећање на Холокауст (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA).

Место: Народна библиотека Србије
Датум: 29. април 2014.
Време: 13:00 – 17:30

logoЧитамо и пишемо са Аном Франк

Поред предавања гостију из Холандије, у оквиру семинара ће бити представљена и отворена едукативна изложба ”Читамо и пишемо са Аном Франк”. Изложба је преведена и адаптирана за употребу у библиотекама у Србији.

У оквиру сарадње на пројекту ”Дани сећања”, едукативна изложба и радионица ”Читамо и пишемо са Аном Франк” је преведена и адаптирана за употребу у библиотекама у Србији. Концепт је развијен у Кући Ане Франк у Амстердаму 2010 године, и до сада је са великим успехом кориштен у библиотекама широм Холандије. На простору од око 10 квадратних метара, постављени су панели тако да чине једну ”собу”. На спољњој страни је изложена хронологија живота Ане Франк паралелно са истовременим историјским дешавањима уочи и за време нацизма и Другог светског рата. Са унутрашње стране, ”у соби”, представљена је Ана Франк као девојчица која је желела да постане писац, која је веома волела да чита књиге, да записује лепе реченице из књига које је прочитала, да пише сопствене приче, и бележи и описује свој живот и своја размишљања у дневнику. Припремљена су и упутства за библиотекаре и наставнике, те вежбанке за ученике од 9-12 и 13-15 година.
Радионице су базиране на активном учешћу ученика који кроз решавање задатака упознају Ану Франк – девојчицу њима сличног узраста, и поистовећујући се са њом, уче како о мрачним страницама европске историје у Другом светском рату, тако и о себи самима. Осим тога, радионица свакако подстиче читање и креативно писање. Прича о девојчици која је пронашла начин да се изрази и у најтежим тренуцима је инспирација ученицима да траже и откривају простор и начин да се и њихов глас чује.  Народна Библиотека Србије и Тераформинг ће континуирано организовати обуку за библиотекаре и наставнике који су заинтересовани да у својим библиотекама изложе ”Читамо и пишемо са Аном Франк” и раде са ученицима из локалних школа. Информације и пријаве биће доступне на интернет презентацији пројекта ”Дани сећања”.

Seminar_1_DaniSecanja (2)

logo_naslovnaПројекат Дани сећања

Користећи књижевна дела и литературу о Другом светском рату, експерти Куће Ане Франк из Амстердама, Народне Библиотеке Србије, међународне мреже Тераформинг из Шведске и Србије, у сарадњи са другим институцијама и стручњацима из Србије, креираће педагошке материјале који ће дати нове едукативне садржаје важним данима сећања:

22. април : Дан сећања на жртве Холокауста и геноцида у Другом св. рату

21. октобар : Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату

9. новембар : Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма

16. децембар : Дан сећања на Роме страдале у Другом светском рату

Нови едукативни материјали ће бити прилагођени ученицима 7. и 8. разреда основне, односно 1. и 2. разреда средње школе, и базирани на књижевним делима која су приступачна у библиотекама широм Србије.

Детаљна педагошка упутства за наставнике и библиотекаре, наставни материјали, те вежбанке за ученике, биће приступачне на сајту http://www.danisecanja.rs. Осим тога, ту ће библиотекари и наставници моћи међусобно да деле искуства, питају експерте за савет, и објављују најуспешније ђачке радове.

 

Посетите сајт: Дани сећања

Пријаве на семинар: danisecanja.rs/seminar

 

Advertisements