Ознаке

, ,

dvostruki teret„Двоструки терет – учење о националсоцијализму и холокаусту у Европи“ је пројекат Goethe-Instituta Kroatien који се реализује уз подршку Европске уније.Учесници пројекта долазе из Босне и Херцеговине, Немачке, Хрватске, Србије и Мађарске. Пројекат окупља историчаре, стручњаке из спомен-подручја, документационих центара, музеја, али и уметнике, педагоге, наставнике и ученике. Први део пројекта чинио је симпозијум у Загребу на којем се разматрало и дискутовало о методама у преношењу знања о Холокаусту и националсоцијализму. Након симпозијума уследила је стручна посета пројектних партнера и наставника спомен-подручју Вајмар/Бухенвалд. Наставак пројекта чине четири паралелне пројектне фазе у партнерским школама у Запрешићу (Хрватска), Веспрему (Мађарска), Копривници (Хрватска), Београду (Србија) и Сарајеву (БиХ) где ће се истраживати локална историја и иницирати мањи пројекти уз сарадњу уметника и културних педагога. Ученици учесници пројекта заједно са својим наставницима-менторима подстичу се на уметничко и историјско промишљање прошлости и одговорно обликовање будућности.

Погледај више: Двоструки терет

Стручна посета концентрационом логору Бухенвалд

Главна капија Бухенвалда. Jedem das Seine - "сваком своје" или "сваком према заслузи". Слоган је био видљив само унутар кампа.

Главна капија Бухенвалда. Jedem das Seine – „сваком своје“ или „сваком према заслузи“. Слоган је био видљив само унутар кампа.

Концентрациони логор Бухенвалд саграђен је у јулу 1937 године, на планини Етер код Вајмара. Био је међу првим и највећим логорима на територији нацистичке Немачке. Логор је саграђен са циљем да се у њега депортују политички противници нацистичког режима, Јевреји, Роми, али и отпадници од „тела немачког народа“ – хомосексуалци, бескућници, Јеховини сведоци и бивши осуђеници. Након избијања рата, затвореници су депортовани у Бухенвалд из целе Европе.

???????????????????????????????Кроз логор је прошло више од 250.000 логораша, који су кориштени као радна снага за немачке ратну индустрију. До краја рата, Бухенвалд је постао највећи концентрациони логор у немачком Рајху. Више од 56.000 људи умрло од последица мучења, медицинских експеримената, исцрпљености и глади. Преко 8.000 совјетских ратних заробљеника убијени су у објектима логора пројектованим само за ту намену. Бухенвалд је ослобођен у априлу 1945. од стране америчких трупа. У периоду од 1945-1950. године, Совјети су користили логор као специјални логор за нацисте.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Меморијал Бухенвалд

 

Погледај још: Галерија слика – Концентрациони логор Бухенвалд и Вајмар

Прочитај: Учење о Холокаусту (дискусија са симпозикума у Загребу)