Ознаке

, ,

Међународни семинар за едукаторе (Yad Vashem)

„Учење о Холокаусту и антисемитизму“

(13. јул – 31. јул 2014. године)

 

Извештава: Стефан Радојковић[1]

 

У уводном делу нема потребе да трошим речи на Јад Вашем (Yad Vashem), институцију и музејски комплекс. За више информација предлажем да погледате текст Александра Тодосијевића – Сећањем на прошлост, обликујемо будућност. Нагласак ће бити стављен, према речима Ефраима Кеја[2] (Ephraim Kaye), на „вероватно најинтензивнији семинар – психички, физички и емотивно – семинар који сте имали прилике да искусите“. Ако погледате само дужину трајања, схватићете да није говорио без покрића.

Полазници семинара са Данијелом Голдом, Јехудит Клајнман, Елишевом Лехман и Тиби Рамом (са леве на десну страну)

Долина заједница – Београд (Yad Vashem)

Предавања, барем највећи део од њих, извођена су у оквиру музејског комплекса Јад Вашем, у згради за међународне образовне програме. Од недеље ујутро до петка у подне, похађали смо у просеку четири обавезна предавања дневно. Једини дан за одмор је био петак поподне због прославе Сабата (Shabbat), док је субота била резервисана за туристичко-едукативне обиласке Израела (Стари град у Јерусалиму, Назарет, Капернаум, Масада, Мртво море). Након завршене прве недеље, могли смо да се определимо за један од три понуђена курса у оквиру семинара – педагошки, академски и истраживачки. За наставнике препоручујем први јер Јад Вашем обезбеђује наставни материјал и обуку како да се наставни материјали користе на најпродуктивнији начин (у складу са узрастом ђака). Они који се определе за друга два курса, имају на располагању два дана да их сами обликују у складу са својим интересовањима (претрага архивске грађе, видеотеке, библиотеке, консултације са еминентним академицима и слично). У овоме, као и у свим другим активностима, особље Међународног семинара је увек на располагању. Из изложеног види се да је семинар интензиван. Конкретно, свим радним данима смо кретали у 8 ујутро и враћали се око 6 поподне са предавања.

Cattle vagon (Yad Vashem) - Вагони које су користили нацисти и њихови помагачи како би депортовали жртве Холокауста у нацистичке логоре

Cattle vagon (Yad Vashem) – Вагони које су користили нацисти и њихови помагачи како би депортовали жртве Холокауста у нацистичке логоре

Теме које су биле покривене предавањима су историја јеврејског народа од античких времена па до савременог доба, са нагласком на антисемитизам и његов најекстремнији појавни облик – Холокауст. Обрађени су сви битни временски периоди, хронолошким редоследом (од Старог века, преко Средњег и Новог, до Модерног и Савременог доба). Такође, упознати смо са културом и вером јеврејског народа пре и после Холокауста, односом Јевреја са Хришћанством и Исламом пре и после Холокауста као и са последицама Холокауста по међународне односе и право у другој половини XX века и на почетку XXИ века. Имали смо привилегију да нам предавачи буду буду изутено цењени професори и стручњаци у међународним академским оквирима – Јехуда Бауер (Yehuda Bauer), Роберт Вистрич (Robert S. Wistrich), Цви Хиршфелд (Zvi Hirschfield), Гидеон Грајф (Gideon Greif), Ривка Дукер-Фишман (Rivkah Duker-Fishman), Роб Розет (Rob Rozzet), Аврам Розен (Avraham Rosen) i drugi.

…Холокауст има централно место у историји и сећању јеврејског народа. Шоа је такође и кључна тачка пресека када се ради о процесима дугог и средњег трајања – антисемитизма кроз историју све до данашњих дана и напора да се створи држава за јеврејски народ. Може се рећи да су то паралелни и међусобно повезани процеси јер да није било антисемитизма који је кулминирао Холокаустом, данас не би постојала Држава Израел.

Додатна вредност семинара је била прилика да разговарамо са преживелима из времена Холокауста: Хана Пик (Hannah Pick), блиска пријатељица Ане Франк (Anne Frank), Нахум и Гења Манор (Nachum & Genya Manor), тзв. „Шиндлерови Јевреји“, Тиби Рам (Tibi Ram) из Словачке, Јехудит Клајнман (Yehudit Kleinman) из Италије, Данијел Голд (Daniel Gold) из Литваније и Елишева Лехман (Elisheva Lehman) из Холандије. Њихове дирљиве приче, као и њихова воља да преживе и наставе да живе, биле су драгоцено искуство и доживљај за нас.

Полазници семинара са Данијелом Голдом, Јехудит Клајнман, Елишевом Лехман и Тиби Рамом (са леве на десну страну)

Полазници семинара са Данијелом Голдом, Јехудит Клајнман, Елишевом Лехман и Тиби Рамом (са леве на десну страну)

Из свега до сада изложеног, види се да Холокауст има централно место у историји и сећању јеврејског народа. Шоа је такође и кључна тачка пресека када се ради о процесима дугог и средњег трајања – антисемитизма кроз историју све до данашњих дана и напора да се створи држава за јеврејски народ. Може се рећи да су то паралелни и међусобно повезани процеси јер да није било антисемитизма који је кулминирао Холокаустом, данас не би постојала Држава Израел. Сходно томе, не треба да чуди понашање домаћина по нашем доласку на семинар, у Израел.

Сукоб Израела и Хамаса (Hamas) поклопио се са одржавањем семинара међутим то није обесхрабрило већину полазника. Од првобитних 48, дошло је нас 46. Чињеница коју наши домаћини и предавачи нису превидели па су пре почетка сваког предавања изражавали захвалност што нисмо подлегли медијској хистерији која је пратила овај сукоб (поређење Израела са нацистичком Немачком). Истини за вољу, најжешћи окршаји су се водили у и непосредно око Газе тако да ми, у Јерусалиму, нисмо били непосредно угрожени. Без обзира, видело се да наш гест пуно значи на емотивном нивоу. Исто тако, било је евидентно да ситуација утиче на наше домаћине, без обзира на њихово професионално понашање. Кључни моменат се догодио на предавању Херба Кејнона (Herb Keinon) када је поменути предавач реаговао врло жустро и емотивно на чланак Габора Матеа (Gabor Maté)[3], уместо да одржи предавање „Савремени изазови Израела 1994 – 2014“. Међутим, не и без аргумената! У сваком случају, изузетно занимљива расправа која је уследила потом недвосмислено је указивала на чињеницу да смо дошли у изузетно деликатном моменту за Израел и његово становништво; моменту који се циклично понавља на сваких пар година и хронично оптерећује међуетничке односе на Средњем истоку.

4

Западни зид и Купола на Стени – Јерусалим

Све до сада написано нема за циљ да обесхрабри читаоце текста већ да их подстакне да оду у Израел, да се пријаве на поменути семинар* и да се упознају са регионом Средњег истока. Изузетно занимљив део света, различит од нашег, али са одређеним сличностима. Што се тиче самог семинара – дуготрајан, емотивно и физички исцрпљујућ али вреди! Нарочито када вам се слегну утисци и схватите где сте били и шта сте све доживели, а да је то немогуће дочарати другима на свега неколико страна.

[1] stefan.radojkovic@hotmail.com

[2] Direktor Međunarodnog seminara za edukatore

[3] Gabor Maté, Beautiful dream of Israel has become a nightmare, Toronto Star, Available from: http://www.thestar.com/opinion/commentary/2014/07/22/beautiful_dream_of_israel_has_become_a_nightmare.html, (Accessed 10 September 2014).

*Да бисте постали полазник семинара потребна вам је препорука Одбора за Јасеновац Српске православне Цркве која се доставља Министарству спољних послова Државе Израел и Јад Вашему; Одбор има два резервисана места за полазнике из Србије, с’тим да је за једно обезбеђена пуна стипендија док за друго место одабрани полазник сноси све трошкове семинара (1 200 USD);