Ознаке

, ,

standard_635487857051426250У понедељак, 20. октобра 2014. године у 17 часова у Културном центру Београда биће представљена књига Ослобођење. Београд, октобар 1944. аутора Милана Радановића у издању Фондације Роза Луксембург. Књига говори о историјском значају ослобађања Београда и пораза снага немачког окупатора и колаборациониста у Србији у јесен 1944. Указано је на војно-стратешки значај продора Црвене армије на Балкан и у средње Подунавље као и на значај ослобођења Београда у контексту прерастања Народноослободилачке војске Југославије из герилске војске у модерну оружану силу способну да изводи крупне војне операције.

У књизи су детаљно реконструисане уличне борбе у Београду, 14-20. октобра 1944, укључујући многе детаље који нису били довољно препознати у неким претходним публикацијама на ову тему.

У овој публикацији говори се и о догађајима који су уследили након ослобођења Београда које ревизионистичка историографија именује злочинима ослободилаца. Наведени су примери лицитирања вишеструко увеличаним бројкама страдалих након ослобођења, при чему се аргументовано оспоравају досадашње процене страдалих и износе подаци који оспоравају стереотип о структури страдалих, као што се оспорава виктимизација страдалих сарадника окупатора.

Учествују Олга Манојловић-Пинтар, Ђорђе Балмазовић и аутор.

Модератор је Крунослав Стојаковић.

Извор: Блог Форума за примењену историју

Advertisements