Ознаке

, ,

Споменик V/3 посвећен стрељаним ђацима крагујевачке гимназије

Споменик V/3 посвећен стрељаним ђацима крагујевачке гимназије

Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату обележава се 21. октобра као спомен на крваву јесен 1941. године, када су немачке окупационе трупе извршиле масовна стрељања цивила у Крагујевцу, као и широм Србије. Стрељање у Крагујевцу 21. октобра 1941. године представља један од највећих злочина нацистичке Немачке у току Другог светског рата. Немачке окупационе снаге су у периоду од 19. до 21. октобра 1941. године у Крагујевцу и околини стрељале више хиљада цивила у знак одмазде. Новија истраживања утврдила су да су током тих дана страдале 2792. особе, међу којима су били и ђаци крагујевачке гимназије.

Повод за стрељање били су немачки губици након сукоба са припадницима устаничког покрета. У акцији здружених снага партизана и четника са немачким трупама, на путу између Крагујевца и Горњег Милановца, било је жртава на обе стране. Немци су изгубили 10, док је 26 војника било рањено. Немачки заповедник у Србији генерал Франц Беме издао је наређење да се за једног убијеног немачког војника стреља 100, а за једног рањеног 50 цивила.

Генерал Франц Беме је од својих војника захтевао да од Крагујевца створе застрашујући пример, како би поколебао устанак у окупираној Србији.

Генерал Франц Беме је од својих војника захтевао да од Крагујевца створе застрашујући пример, како би поколебао устанике у окупираној Србији.

Марисав Петровић, „љотићевац“ на челу 5. добровољачког одреда, истакао се у хапшењу грађана Крагујевца, нарочито Рома тј. оних које су Немци претходно пропустили да ухапсе. У свом извештају наводи:

На дан 19. октобра изјутра у читавом граду почела је рација. Немци су све мушкарце од 16-60 година похапсили и затворили у артиљеријску касарну код Сајмишта. Хапсили су све одреда; по кућама, на улици, у кафани, ђаке и професоре у школи, чиновнике из свих надлештва па и раднике који су радили на улицама и Лепеници. Било је ухапшено преко 6.000 људи.

Немци спроводе ухапшене грађане Крагујевца

Немци спроводе ухапшене грађане Крагујевца

Немачки војници извршили су најмасовније стрељање недужних грађана 21. октобра. Процењује се да је тог дана убијено око 2300 људи.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Убијање су вршили на следећи начин: они су узимали људе по групама… и тако их под јаком стражом водили на губилишта, која су се налазила код Сушичког потока, Шумарица и топовских шупа. Губилишта су се отезала на десетине километара. Ту су их убијали из митраљеза, пушкомитраљеза и пушчаним плотунима […] Дотле су сви остали, који су чекали на ред да иду на губилишта, слушали клокотање митраљеза, пушкомитраљеза и прасак пушака, а они пак који су били на путу за губилиште имали су прилике, уочи саме смрти на неколико минута, и све то да виде својим очима.

У знак сећања на жртве стрељања Шумарице су претворене у спомен-парк. Унутар меморијалног комплекса налази се 10 споменика подигнутих на местима где су се налазиле хумке стрељаних. Централни споменик представља Споменик стрељаним ђацима и професорима, аутора вајара Миодрага Живковића. Постао је симбол Спомен-парка и града Крагујевца. У оквиру парка се налази и Музеј 21. октобра.

Десанка Максимовић – Крвава бајка. Стихове говори Мира Ступица