Ознаке

, ,

Naslovna_prvaКњига Ослобођење. Београд, октобар 1944. аутора Милана Радановића, говори о историјском значају ослобађања Београда и пораза снага немачког окупатора и колаборациониста у Србији у јесен 1944. У књизи је указано на војно-стратешки значај продора Црвене армије на Балкан и у средње Подунавље као и на значај ослобођења Београда у контексту прерастања Народноослободилачке војске Југославије из герилске војске у модерну оружану силу способну да изводи крупне војне операције.

У књизи су детаљно реконструисане уличне борбе у Београду, 14-20. октобра 1944, при чему је указано на многе детаље који нису били довољно препознати у неким претходним публикацијама на ову тему.

Такође, у књизи се говори о догађајима који су уследили након ослобођења Београда које ревизионистичка историографија именује злочинима ослободилаца. Наведени су примери лицитирања вишеструко увеличаним бројкама страдалих након ослобођења, при чему се аргументовано оспоравају досадашње процене страдалих и износе подаци који оспоравају стереотип о структури страдалих, као што се оспорава виктимизација страдалих сарадника окупатора.

Преузми књигу у ПДФ-у: Ослобођење. Београд, октобар 1944.

Извор: Rosa Luxemburg Stiftung