Ознаке

, ,

????????У среду 26. новембра 2014. године у 12 часова у сали Института за филозофију и друштвену теорију у Београду, Краљице Наталије 45, одржаће се представљање студије и промоција књиге Милована ПисаријаСтрадање Рома у Србији за време Холокауста”. О историји геноцида над Ромима у Србији за време Другог светског рата, као и о застрашујућој празнини и игнорисању ове теме у истраживањима историчара Другог светског рата говориће аутор студије.

„Акција је почела раног јутра, као и претходног дана у Јатаган мали, на Чукарици и у Жаркову. Око четири сата, немачка војска је опколила цео крај, након чега су жандарми и полицајци ишли од куће до куће и одводили мушкарце, говорећи да ће ићи на саслушање у локалну жандармеријску станицу и да ће се убрзо вратити својим кућама, или да ће ићи на сечу дрва на Ади. Иако су већину затекли док су још спавали, неки су већ знали да ће бити одведени, вероватно зато што су се вести о рацијама извршеним претходног дана у суседним крајевима прошириле и по Маринковој бари. У тим хаотичним тренуцима, неки су покушали да се сакрију испод кревета или код неког комшије, али и они су били откривени или потказани и на силу одведени.“

Постоји једна застрашујућа празнина у интересовањима историчара који се баве Другим светским ратом, а то је геноцид над Ромима. Игнорисање теме уједињује, осим ретких изузетака, читаве научне заједнице на Старом континенту и шире и Србија у том погледу не представља изузетак.

Књига је објављена у октобру ове године као део активности Форума за примењену историју на пројекту Школа сећања и њену реализацију омогућила је Фондација Роза Луксембург, канцеларија за Југоисточну Европу.

IMG_7428Милован Писари (Milovan Pisarri) докторирао је историју 2011. године на Универзитету у Венецији. У свом истраживачком раду бави се Холокаустом, геноцидом над Ромима, антифашизмом, питањем цивилног становништва под окупацијом. Објављује чланке у међународним стручним часописима и редовно учествује на научним скуповима у Србији и иностранству. Тренутно ради као независни историчар.

Преузми студију „Страдање Рома у Србији за време Холокауста“:

Издавач: Форум за примењену историју, Београд

Извор: Блог Форума за примењену историју