Ознаке

, ,

Невидљиви споменици – документарна позоришна представа о сећању на Други светски рат, антифашистичку борбу и Холокауст у Београду

Концепт, режија и драматургија: Јелена и Милена Богавац

Pozivnica-Nevidljivi-spomenici-1024x724

Представа Невидљиви споменици настала је кроз вишемесечни истраживачки, уметнички и едукативни процес током кога су ученици и ученице Треће београдске гимназије проучавали историју Европе, Београда и својих породица у Другом светском рату. Текст представе заснован је на укрштању личних прича, историјских докумената, писама, сведочанстава и података из књиге Места страдања и антифашистичке борбе у Београду 1941-44 коју су уредили Рена Редле и Милован Писари. Овој књизи, представа дугује и поднаслов: приручник за читање града.

И ако тематизује једно историјско раздобље, ово није историјска представа. Она се базира на савременој интерпретацији сећања на Други светски рат и на откривању последица које су ови догађаји оставили на Београд, Србију и бившу Југославију. Млади извођачи/це у овој представи говоре у своје име, презентујући публици историјске чињенице које су кроз процес научили, али и снажне емоције страха, туге и беса, које је бављење овом темом у њима изазвало.

Полазећи од чињенице да су у рату и жртве и злочинци – људи, ова представа поставља питања: шта је то што људе тера да другим људима наносе зло и какву одговорност подразумева сећање на најмрачније догађаје у историји човечанства? Историја се не учи да би се знала прошлост, већ да би се разумео савремени тренутак. Ово је уједно и основна теза представе Невидљиви споменици, кроз коју група младих људи шаље снажну антиратну поруку: само ако се увек сећамо, никад се неће поновити.

Ко-аутори/ке и извођачи/це:

Јована Антонијевић, Анђела Бабовић, Вања Божић, Душан Цветковић, Ивона Деспотовић, Мирко Дружијанић, Селена Ивановић, Петар Јовановић, Наталиа Кидишевић, Јована Колџић, Лана Мацура, Милена Мартиновић,  Ана Мемети, Невена Мијатовић, Марко Милићевић, Софија Остојић, Ана Стефановић, Ана Стојаков, Нина Срдић Хаџи-Нешић, Мања Томашевић, Милана Токић, Јелена Вучинић, Марко Живковић (ученици и ученице Треће београдске гимназије)

Оригинална музика: Атила Антал, видео: Игор Марковић, кореографија: Рада Ковачевић, асистент режије и сарадник за дикцију и сценски говор: Урош Нововић, асистенткиња кореографкиње: Наталиа Кидишевић, продуценткиња: Јована Јањић

Ментори/ке: Милош Бајловски, Биљана Богојевић, Јелена Кручичанин

(професори и професорке Треће београдске гимназије)

Стручни сарадници/це и консултанти/киње: Рена Јеремић Редле, Ненад Лајбеншпергер, Илија Маловић, Ана Панић, Катарина Пејовић, Тамара Петровић- Трифуновић, Дубравка Стојановић, Маријана Стојчић, Александар Тодосијевић

Посебну захвалност дугујемо Веселинки Кастратовић Ристић, Сари Сопић и Музеју историје Југославије; Бранки Џидић и Јеврејском историјском музеју у Београду, Дарку Ћирићу и Музеју града Београда, Ивану Ивањију, Центру за ненасилну комуникацију и организацији Бибија.

Nevidljivispomenici

О ПРОЈЕКТУ:

Продукција Невидљиви споменици део је пројекта Двоструки терет: учење о националсоцијализму и Холокаусту у Европи иницираног од стране Гете Института из Загреба, Хрватска. Пројекат је намењен ученицима и ученицама гимназија из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Мађарске, а његова основна идеја темељи се на задатку да кроз учење о националсоцијализму и Холокаусту, те посете спомен-подручјима, музејима и архивима, уз подршку уметника и културних педагога, ученици и ученице израде уметничка дела инспирисана истраживањем.

Двоструки терет је програм подржан од стране Европске Уније (програм: „Европа за грађане“, активност 4: Активно европско сећање).

Службени партнери пројекта Двоструки терет су: Документа – Центар за суочавање с прошлошћу (Загреб), Форум за примењену историју (Београд), Фестивал сувременог жидовског филма (Загреб), Хисторијски музеј Босне и Херцеговине (Сарајево), заклада „Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora“ (Вајмар). Суделују следеће школе: Средња школа „Бан Јосип Јелачић“ из Запрешића, Гимназија „Обала“ из Сарајева, Гимназија „Фран Галовић“ из Копривнице, Гимназија „Ловаши Ласло“ из Веспрема и Трећа београдска гимназија.

Погледај још: ПИСМО БУДУЋОЈ ПУБЛИЦИ „НЕВИДЉИВИХ СПОМЕНИКА“ – Ауторка: Милена Богавац

Извор: Форум за примењену историју

Фотографије: Битеф театар