Ознаке

,

Ксеркс I, краљ Персије, се годинама припремао да поново ратује против Грчке. Тај рат је започео још његов отац Дарије Велики. Допремио је огромну војску и морнарицу у Малу Азију 484. године пне. Направио је мост од бродова да би прешао Хелеспонт тј. Дарданеле. Да би се одбранили од Персије, грчки градови–државе оснивају савез под водством Спарте, јер је она имала најбоље војнике у Грчкој. Спартански Краљ Леонида је знао да ће битка бити тешка и да су шансе за победу мале па је изабрао војнике који су већ имали унуке.Персијанци су били далеко бројнији од Грка. Због тога су Спартанци одабрали планински кланац Термопил (преведено са грчког „Топла вода“) као најпогоднији за одбрану, јер је био непогодан за Персијанце. Тај пролаз је био тако узак да се двоја бојна кола нису могла мимоићи. Са једне стране је била планина, а са друге море. У августу 480. год. пне 6000 Грка, од којих је 300 било Спартанаца, кренуло је у битку против персијске војске која је била 30 пута бројнија. Битка је трајала 3 дана.

Леонида и Спартанци

Леонида је био син Анаксандрида II, краља Спарте из краљевске линије Агијада. Имао је традиционално спартанско образовање. Пошто су му старија браћа, Клеомен и Доријеј умрла он је постао спартански краљ 490. год. пне. Пред саму битку Леонида је знао да не могу да победе многобројније Персијанце, па је 11. августа 480. пне отпустио све грчке војнике осим Спартанаца. Битка је била тешка и сурова. Када се смањио број бранилаца Термопилског кланца, остали су се повукли на брдашце у најужем делу пролаза. Прво су се борили копљима, када су она поломљена онда са кратким мачевима, што су иначе ретко радили. Иако су се Грци храбро борили и побили мноштво Персијанаца, Леонида је убијен. Спартанци су наставили борбу да одбране његово тело. Кад више нису имали мачева борили су се као звери, рукама и зубима. Остало је забележено да су их се Персијанци смртно плашили. Последње Спартанце су убили кишом стрела. Ниједан Спартанац није преживео ову битку, али су остали запамћени као најхрабрији јунаци на челу са неустрашивим краљем Леонидом.

ЗАНИМЉИВОСТИ

*Дуго се причало да се од кише персијских стрела помрачило сунце.

*Након битке израђена је плоча на којој је писало “путниче кад стигнеш, Спартанцима реци да падосмо верни њиховим законима”.

*Данас на месту Термопилске битке постоји споменик Леониди који окружује 300 чемпреса у част 300 погинулих Спартанаца.

 

Приредио: Огњен Павловић V-2