Ознаке

,

Након потписивања примирја које је окончало Први светски рат. Снимљена је у Компијенској шуми.

Дан Примирјa у Првом светском рату обележава се сваке године 11. новембра у знак сећања на примирје потписано између савезника и Немачке, које је означило уједно прекид непријатељстава и крај рата. Овај датум проглашен је као национални празник у многим савезничким земљама, у знак сећања на страдале  током рата. Примирје између савезника и Немачке потписано је у железничком вагону у Компијену, Француска.  Прекид непријатељстава званично је ступио на снагу 11. новембра 1918 — једанестог часа, једанестог дана, једанестог месеца. Супротстављене армије на западном фронту почеле су повлачење са својих позиција, а канадски војник Џорџ Лоренс Прајс се сматра последњом жртвом Првог светског рата. Усмртио га је немачки снајпериста у 10.58 часова, 11. новембра 1918. После Другог светског рата, назив празника је промењен као Дан сећања у земљама британског Комонвелта и као Дан ветерана у САД. Дан примирја је остао званични празник у Француској и Белгији. Зараћене стране у Првом светском рату мобилисале су око 70 милиона војника, а према неким проценама страдало је приближно 20 милиона људи.

Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембар, обележава се као државни празник у Републици Србији. Народна скупштина Републике Србије крајем 2011. године усвојила је измене Закона о државним и другим празницима којим је предвиђено да се Дан примирја посебно обележава и да обавезно буде нерадан дан. Дан примирја се свечано обележавао у Краљевини СХС и Краљевини Југославији од 1919. до Другог светског рата.

Српска артиљерија код Ниша

Краљевина Србија учествовала је у Првом светском рату на страни сила Антанте. Стипила је у рат против Аустроугарске и Централних сила 28. јула 1914. Године. Аустроугарска влада објавила је рат Србији, а повод је био атентат Гаврила Принципа на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда, у Сарајеву 28. јуна 1914. У првој години рата српска војска је остварила прве савезничке победе над аустроугарској војсци на Церу и Колубари. Током 1915. пред инвазијом немачке, Аусторугарске и Бугарске, не пристајући на капитулацију, српска влада и војска се повлачила преко Албаније до острва  Крфа, одакле је пребачена у Грчку на Солунски фронт где је наставила борбе. Српске и савезничке снаге пробиле су фронт и незадрживо је напредовала и ослободиле територију Србију. Захваљујући српским војним победама и дипломатији створена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца. Велику победу у Првом светском рату Србија је платила великим жртвама.Током ратних операција и злочина непријатељских војника страдало је између 1.100.000 и 1.300.000 становника што је чинило готово трећину укупног становништва или чак око 60% мушке популације.

Погледај повезане чланке: Цвет Наталије на реверу